Bloembollen planten. Lees onze tips

Bloembollen planten header (BE)

Bloembollen planten

Om vroeg van het voorjaar te genieten van bloemen in de tuin is het planten van bloembollen een tuinactiviteit die ieder jaar opnieuw in het najaar gedaan wordt. Bloembollen kunnen in de volle grond maar ook heel eenvoudig in bloembakken geplant worden. Laat de planten overwinteren in de serre zodat u zeker weet dat ze een constant en fijn klimaat hebben waar de bloembollen uit kunnen groeien tot prachtige bloemen.


Wanneer bloembollen planten?

Over het algemeen worden de meeste bloembollen tussen half september en medio december geplant. Hierdoor staan ze in het voorjaar in bloei. Des te vroeger de bloembollen geplant worden, des te vroeger ze in het voorjaar tot bloei komen. Plaats de bloemenbollen in een bloempot of plantenbak als u ze wilt planten in een vorstperiode of wanneer de volle grond te nat is. Hiermee voorkomt u dat de bloembollen gaan rotten


Bloembollen planten tips

Bloembollen planten is niet moeilijk. Met ons drie-stappen-plan kan het niet meer misgaan.

  • Stap 1: Zorg voor luchtige grond
  • Stap 2: Maak een gat in de grond waar de bloembol in kan. Hou ongeveer 2-3 keer de dikte van de bol aan voor de juiste diepte van de bloembol
  • Stap 3: Plaats de bollen in de grond met de punt naar boven en vul aan met de uitgegraven aarde of potgrond.

 

Wanneer u bloembollen in een bloempot of plantenbak plant, let er dan op dat er een gat in de bak of pot zit zodat overtollig water eenvoudig weg kan. Plaats daarnaast scherven of hydrokorrels onderin voor een optimaal waterhuishouding.


Hoeveel afstand tussen bloembollen

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden bij het planten van bloembollen is 3 x 3. Voor de afstand tussen de bollen houdt u ongeveer 3x de breedte van de bol aan en voor de diepte van het gat voor de bol houdt u drie keer de hoogte van de bloembol aan.

Bij bloembollen in een pot of bak kunt u de 3x1-regel aanhouden: 3x de hoogte van de bol als diepte en 1x de breedte van de bol tussen de bloembollen in. Zo krijgt u een mooie volle bak met kleurrijke bloemen. Zorg ervoor dat de potten beschermd worden tegen strenge vorst. Gebruik stro of zet ze in de serre. Voordat de echte winter intreedt kunt u de serre winterklaar maken en isoleren tegen kou en tocht. Om toch een goede lichtdoorlatendheid te houden is noppenfolie hier een veel gebruikt product voor.


Wanneer bloembollen water geven

Direct na het planten hebben de bloembollen water nodig. Hierdoor kunnen ze goed wortels aanmaken en zijn ze beter bestand tegen de kou van de herfst en de winter. Houd de grond na het planten vochtig niet nat. Hebben de bloembollen eenmaal wortels dan is sneeuw geen issue meer. Sneeuw isoleert namelijk de bollen, daardoor worden ze tijdelijk beschermd. Van vorst worden ze minder blij, dus de bloembollen in een (verwarmde) tuinserre laten overwinteren is zeker een goed idee. Bij strenge vorst is het aan te raden de planten en bloembollen met rust te laten.


Bloembollen planten in de Serre

Een tuinserre of hobbyserre is een mooie aanvulling op de tuin en verlengt het tuinseizoen. Door planten en bloemen in een serre te zetten zijn ze beschermt tegen kou, regen, wind en sneeuw. Wanneer de kas geen kunstmatige verwarming heeft dient daar rekening mee gehouden te worden bij het overwinteren van planten en bloemen in de serre. Om een optimaal winterklimaat te krijgen in uw tuinserre is het belangrijk te luchten op zonnige herfst- en winterdagen, maar let op voor tocht.

2 jaren geleden
Did you like this post?
0
0