Het bouwen en inrichten van uw serre

Blog - Het bouwen en inrichten van uw serre

Gefeliciteerd met uw nieuwe serre. Vanaf vandaag kunt u lekker in de tuin aan het werk met het verbouwen van uw eigen groenten en planten. Voordat u gaat beginnen met het in elkaar zetten van uw nieuwe aankoop is aan te raden volgende spullen binnen handbereik te hebben:

 • Jimmy at Work Montageset (toegevoegd bij uw serre)
 • Waterpas
 • Accuboormachine
 • Handleiding van de serre
 • Werkhandschoenen, veiligheidsbril en stevige (veiligheids)schoenen
 • Evt. siliconenkit en geschikt kitpistool
 • Grondzeil of oude grote doek
 • Minimaal 1 persoon die u kan helpen met het opbouwen van de serre

Beste plaats voor de serre

Meten = weten! De ruimte die een serre inneemt dient van te voren goed ingeschat te worden. Hou daarbij rekening met het pad naar de serre toe en dat de kas rondom bereikbaar moet zijn om schoon te maken, eventuele reparaties uit te voeren, onkruid te wieden etc.


Orientatie t.o.v. de tuin

De oriëntatie van uw tuin ten opzichte van de zon is erg belangrijk, omdat dit zal bepalen hoeveel warmte en licht er in de serre zal komen. Een maximale hoeveelheid licht en warmte zijn een groot pluspunt, maar er moet wel gewaakt worden voor oververhitting. De mogelijkheid om natuurlijke schaduw te creëren kan hierbij helpen. Hou er ook rekening mee om uw nieuwe serre te beschermen tegen vallende takken indien de kas vlakbij bomen wordt geplaatst.


Orientatie t.o.v. het huis

De oriëntatie van het huis ten opzichte van de serre heeft grote invloed op de hoeveelheid wind waaraan de serre blootgesteld wordt. Een huis of grote schuur kan als ideale buffer dienen zodat de serre beschermt is tegen zware windvlagen. De beste plek om een serrre neer te zetten is in de zon met de achterkant van de kas tegen de plek waar normaal de meeste wind vandaan komt.


Overige tips

 • Check of uw serre vergunningsvrij geplaatst kan worden. Vooral bij volkstuincomplexen kan een omgevingsvergunning of melding nodig zijn.
 • Vang regenwater op in een regenton of ander water-opvangsysteem en hergebruik dit in de kas. Hou met het plaatsen van de serre rekening met de afmetingen van de regenton/opvangbak.
 • Bevestig de serre op een fundering. Dit kan een bijpassende Gardenmeister fundering op maat zijn maar ook een fundament van beton of metselwerk kan gebruikt worden. Veranker de serre goed aan de fundering.

Stappenplan voor het opbouwen van uw serre:

 1. Controleer aan de hand van de onderdelenlijst of alle onderdelen aanwezig en onbeschadigd zijn. Controleer het aantal profielen en de afmetingen hiervan.
 2. Neem de handleiding door zodat u vertrouwd bent met de verschillende stappen.
 3. Zorg ervoor dat de serre op de juiste plek komt te staan en dat de ondergrond stevig en horizonaal is.
 4. Een serre zorgvuldig opbouwen is arbeidsintensief. Plan hier 2 tot 4 dagen voor in.
 5. De weersomstandigheden dienen goed te zijn tijdens het opbouwen. Bouw de serre niet op bij wind, storm of extreme hitte.
 6. De serre moet tijdens het opbouwen in verhouding en haaks blijven staan. Zorg er daarom zeker bij het plaatsen van de wanden voor dat dit met minimaal twee personen gebeurd.
 7. De randen van de onderdelen kunnen scherp zijn, draag beschermende handschoenen en schoenen.
 8. Leg bij het plaatsen van de wanden een grondzeil of oude grote doek neer, voor het geval schroeven, boutjes, moertjes of andere kleine onderdelen op de grond vallen.
 9. Bevestig alle schroeven e.d. met de hand. Pas als de serre volledig opgebouwd is en goed, stevig en stabiel staat dienen alle verbindingen met een accuboormachine vast aangedraaid te worden. Let hierbij op dat de serre in verhouding en haaks blijft staan.
 10. Zorg dat het met plaatsen van het dakraam het raam zoveel mogelijk uit de wind gehouden wordt.

Extra aandacht bij Serre Polycarbonaat
 • De panelen van een serre polycarbonaat hebben een binnen en buitenzijde. De buitenzijde, voorzien van UV bescherming, herkent u aan de beschermende folie met de daarop “ this side up ” (UV protected side). Om te voorkomend at tijdens het plaatsen panelen per abuis toch omgewisseld worden is het aan te raden de beschermfolie pas te verwijderen zodra de gehele kas opgebouwd is.
 • Gebruik anti-dust tape (los bij te bestellen) om de levensduur van de polycarbonaat-platen te verlengen. Deze tape vermindert vocht en vuil in uw panelen.

Extra aandacht bij Serre met veiligheidsglas
 • Het glas van een serre met glas mag nooit onder druk komen te staan. Om te voorkomen dat het glas onder druk komt te staan is het belangrijk dat de serre in verhouding blijft staan en de hoeken haaks blijven.
 • Alle glazen serres van Jimmy at Work zijn uitgevoerd met veiligheidsglas.
 • Een glazen serre kan in de zomer erg heet worden. Met een schaduwdoek voorkomt u dat planten en bloemen in uw kas verbranden.

Inrichten van uw serre

Om uw serre optimaal te gebruiken is het plaatsen van een plantenrek of oppottafel ideaal. Daarnaast wordt er vaak een kachel of infrarood verwarming geplaatst zodat u ok op frissere dagen optimaal kunt genieten in uw serre of tuinkamer. Daarnaast kunt u door de serre te verwarmen ook het kweekseizoen verlengen of vochtgevoelige planten laten groeien.


Onderhoud van uw serre

Natuurlijk wil u zo lang mogelijk genieten en gebruik maken van uw serre. Daarom is het belangrijk om goed onderhoud aan uw kas te plegen. In ons blog vertellen we u alles over het onderhouden van uw serre

Inrichten van uw serre

Door een serre of tuinkamer goed in te richten kunt u optimaal gebruik maken van de ruimte. Door een plantenrek te plaatsen kunt u potten en bakjes op hoogte neerzetten terwijl op de grond andere planten of groentes geplaatst kunnen worden. U kunt ook een tuinset in de kas zetten en de ruimte aankleden met een oppottafel of plantenbak. Om nog langer van het tuinseizoen gebruik te maken in een kachel of infrarood verwarming onmisbaar in uw serre of tuinkamer.

Nu uw serre goed geplaatst, opgebouwd en ingericht is kunt u beginnen met het echte werk, zaaien en planten van bloemen, groenten en fruit. In de Gardenmeister zaaikalender leest u in welke maand u welke producten kunt zaaien en oogsten. Daarnaast leest u in ons blog over combinatieteelt alles over welke gewassen u het beste naast elkaar kunt plaatsen voor een goede oogst en welke zeker niet!

1 jaar geleden
Did you like this post?
0
0