Hoe plaats ik een serre?

Blog serre plaatsen

BOUWEN & INRICHTING

Voordat je begint met de opbouw van je serre, dien je aan de hand van de onderdelenlijst na te gaan of alle onderdelen aanwezig zijn. Controleer bij het uitpakken van de aluminiumprofielen zowel het aantal profielen als ook de afmetingen van elk profiel. Neem voordat je begint met opbouwen de handleiding goed door.

Waar plaats ik mijn serre?

De ruimte die de serre inneemt dient van te voren goed ingeschat te worden, rekening houdend met het feit dat er een pad naartoe moet lopen en dat de serre rondom bereikbaar moet zijn (om schoon te maken, eventuele reparaties uit te voeren, etc.).

Het is raadzaam om al het regenwater op te vangen met behulp van een regenton. Wil je een opvangsysteem voor water bij je serre creëren, wat wij van harte aanbevelen, dan dien je dit alvast in te calculeren bij het opmeten en plaatsen van de serre.

Houd ook rekening met mogelijke beperkingen die zijn opgelegd door de lokale overheid; het kan zijn dat er voor het plaatsen van de serre in uw tuin of op het volkstuinencomplex waar uw tuin zich bevindt, een omgevingsvergunning vereist is.

Oriëntatie van je tuin

De oriëntatie van je tuin ten opzichte van de zon is erg belangrijk, omdat dit zal bepalen hoeveel warmte en licht er in de serre vallen. Een maximale hoeveelheid licht en warmte zijn een groot pluspunt, maar er moet wel gewaakt worden voor oververhitting. De mogelijkheid om schaduw te creëren kan hierbij helpen, maar je dient wel op te passen dat er bij plaatsing in de nabijheid van bomen geen beschadigingen volgen door vallende takken.

Oriëntatie van je huis

De oriëntatie van je huis ten opzichte van de serre heeft een grote invloed op de hoeveelheid wind die tegen de serre slaat en vooral de kracht waarmee dat gebeurt. Je huis dient als een ideale buffer zodat je serre niet beschadigd raakt bij zware windvlagen.

De ideale plek om je serre te plaatsen is dan ook in de volle zon en met de achterzijde tegen de plek waar normaliter de meeste wind vandaan komt.

De serre dient op een fundament te worden bevestigd. Dit kan een fundament uitgevoerd in beton, metselwerk of van aluminium met grondankers zijn. De serre moet goed verankerd worden.

Kinderen en huisdieren

Als er regelmatig kinderen of huisdieren in de buurt van de serre zullen zijn, zet je serre dan op een plek waar die hen niet in de weg staat. Je wilt natuurlijk voorkomen dat spelende kinderen of huisdieren zich bezeren en/of schade toebrengen aan je serre.

 

Aandachtspunten en opbouwtips bij het plaatsen van je serre

 • Zorg ervoor dat de ondergrond horizontaal is.
 • Neem voordat je begint met de montage de gehele opbouwbeschrijving door zodat je vertrouwd bent met de verschillende stappen.
 • De weersomstandigheden dienen geschikt te zijn: niet bij wind of storm in elkaar zetten.
 • Houd er rekening mee dat het zorgvuldig opbouwen van een tuinserre een arbeidsintensieve klus is. Afhankelijk van het type serre kost dit 2 tot 4 dagen.
 • Installeer de serre niet alleen, vooral bij het plaatsen van de wanden is het essentieel dat je dit met minimaal twee personen doet.
 • Gebruik een zeil voor op de grond om de bouten en moeren op te vangen wanneer het uit uw handen valt.
 • De randen zijn scherp; draag bij het uitpakken en opbouwen van de serre altijd beschermende kleding, veiligheidshandschoenen, veiligheidsschoenen en een veiligheidsbril.
 • Benodigd gereedschap: waterpas, accuboormachine, transparante siliconenkit (voor buiten).
 • Bij de panelen van een serre met polycarbonaat moet je er op letten, dat de binnen- en buitenkant van elkaar verschillen. De buitenkant, voorzien van UV bescherming, herken je aan de folie met daarop “This side up” (UV protected side). Om een verwisseling te voorkomen, is het aan te raden, de folie pas te verwijderen nadat de panelen zijn ingebouwd.
 • Gebruik bij alle producten waar Polycarbonaat in zit Anti dusttape om de levensduur van de panelen te verlengen.
 • De serre overal met de hand monteren (De tuinserre moet in verhouding blijven staan); zodra de serre eenmaal opgebouwd is alles nalopen en daarbij alle boutverbindingen met een accuboormachine vast aandraaien.
 • Let op bij glazen serres! Het glas mag nooit onder druk komen te staan. Dit komt voor wanneer de serre niet in verhouding staat. 
 • Zorg ervoor dat je met het plaatsen van het dakraam het raam zoveel mogelijk uit de wind houdt. 

 

Let op!  Een serre, Orangerie, etc is nooit 100% waterdicht. Een serre heeft altijd speling in het frame om krimp of uitzetting op te vangen. let op! Gebruik daarom ook nooit te veel siliconenkit om alle kieren op te vullen.

2 jaren geleden
Did you like this post?
0
0