Langer leven door te tuinieren?

Langer leven door te tuinieren?
Laden...
Langer leven door te tuinieren?

Dat tuinieren een ontzettende fijne hobby is dat wisten we bij Jimmy at Work natuurlijk al, maar er is extra goed nieuws! Die groene vingers kunnen ook nog eens zorgen voor een langer leven. Het is nu namelijk ook wetenschappelijk bewezen dat mensen die tuinieren een grotere kans hebben om gezond oud te worden, tot zelfs 100 jaar of ouder! Laat die sportschool dus gerust maar een keer zitten en ga voor natuurlijke beweging in de buitenlucht!

Blue zones

Onze wereld kent een aantal zogenaamde blauwe zones of ‘Blue Zones’, dit zijn gebieden op de wereld waar gemiddeld meer mensen in goede gezondheid de leeftijd van 100 jaar of meer bereiken. Ze zijn te vinden in onder meer Japan, Sardinië en Griekenland. Amerikaanse journalist Dan Buettner, ontdekte deze Blue Zones en bracht ze in kaart. Wat bleek? Er zijn een aantal factoren die al deze gezonde gebieden over de hele wereld met elkaar gemeen hebben; waaronder een groot gemeenschapsgevoel en een dieet dat vooral uit zelf gekweekte groenten en fruit bestaat. Buettner adviseert een dieet dat voor 90% uit groenten Er wordt in deze gebieden, ook door de ouderen nog bijzonder veel getuinierd. Tuineren geeft zingeving aan het leven, een reden om elke dag op te staan om te kijken hoe iets waar je voor zorgt, ook echt groeit. Dit maakt de mensen gelukkiger en vergroot de kans op een lang en gezond leven.

Wat maakt tuinieren zo gezond?

Tuinieren is een vorm van matig intensieve lichaamsbeweging. Volgens velen is het beter om veel natuurlijke beweging te hebben, in plaats van het grootste deel van de dag te zitten en vervolgens één uur intensief te gaan sporten. Tuinieren zorgt voor lichamelijke inspanning, maar niet op een geforceerde manier. Dit valt namelijk ook op in de Blue Zones, geen van de ouderen sport intensief, maar doen vooral aan matig intensieve lichaamsbeweging, zoals tuinieren.

Tuinieren is niet alleen gezond voor het lichaam, maar werkt ook zeer rustgevend voor de geest. Uit Nederlands onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat tuinieren een stres verlagend effect heeft. 30 Tuinierders kregen een taak toegewezen waarvan het stresslevel erg hoog lag. Na deze stressvolle taak mocht een deel van de groep 30 minuten binnen gaan lezen en een ander deel een half uur buiten tuinieren. Van de groep die 30 minuten getuinierd had was het stresslevel weer volledig teruggezakt naar het niveau van voor de stressvolle opdracht. Bij de groep die binnen moest gaan lezen was het stresslevel ook gezakt, maar aanzienlijk minder. Tuinieren werkt ontspannend en zorgt ervoor dat mensen de gedachten kunnen verzetten.

Meer tuinplezier met een hobbyserre of professionele serre van Gardenmeister!

Wilt u graag langer kunnen genieten van uw bloemen en planten? Of zelf groenten en fruit kweken in uw eigen serre voor de meest pure en verse bereidingen? Gardenmeister biedt voor iedereen een passende tuinserre. Voor de beginnende tuinhobbyist hebben we enkele tuinserres met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor degene die het meteen groots aan willen pakken zijn er de luxere modellen tuinserres.

Wilt u uw kweekhobby combineren met een mooie tuinkamer om optimaal van de tuin te genieten? Ook dat kan met de serres van Gardenmeister! Deze mooie exemplaren zijn echte blikvangers.

loader
Laden...