Tuinklussen in juli

Tuinklussen in juli
Laden...
Tuinklussen in juli

Wanneer tuinieren?

De meeste mensen met een tuin of moestuin tuinieren in hun vrije tijd. Dit kunnen de vrije uurtjes in de avond zijn om je hoofd leeg te maken of de zaterdag samen met andere klusjes zoals de auto wassen. In juli kunt je het beste tuinieren in de vroege ochtend of in de avonduren. Overdag is het vaak te warm. In dit artikel vertellen we je alles over de tuinklussen in juli.


Welk tuinklussen in juli?

Hoewel de tuin natuurlijk altijd in beweging is, wordt de maand juli als een rustige maand gezien. Net als ons, gaat ook de tuin een beetje met vakantie. Naast water geven aan je tuin op zonnige dagen, onkruid wieden en uitgebloeide bloemen wegknippen is er relatief weinig te doen in de tuin. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen stimuleert je de bloei van nieuwe bloemen. Geef na de knipbeurt altijd wat extra water en bij voorkeur een beetje mest erbij om de nieuwe groei te stimuleren.

Voor de moestuin heeft je in juli vooral werk met oogsten. Zorg ervoor dat de courgettes niet groter worden dan 20 cm. Groter worden ze er niet lekkerder op. Sla kan nog steeds geplant of gezaaid worden. Kies voor bijvoorbeeld pluksla zodat je steeds kunt plukken wat je nodig heeft en altijd verse sla op tafel heeft. In juli kunt je bij uitstek in je tuinkas tuinieren maar ook in de moestuin is er genoeg te doen. Waar een tuinkas plaatsen? Alles over de beste plek voor je tuinkas leest je in ons blog .


Waarom een tuinkas?

Met een tuinkas verlengt je aanzienlijk het tuinseizoen. Zelfs voor kleine tuinen zijn er diverse tuinkassen verkrijgbaar. In ons blog leest je alles over waarom een tuinkas ook geschikt is voor je tuin.


Waarom tuinieren?

Mensen die tuinieren blijken gezonder te zijn, gezonder te leven en sneller te herstellen van ziekte. Daarnaast voelen mensen die tuinieren zich gelukkiger en ervaren ze minder stress. Onderzoek laat zien dat mensen die vaak in een natuurlijke omgeving vertoeven minder stress ervaren. Daarnaast verbrandt je veel calorieën, versterkt het lichaam en gezondheid door tuinieren.


Oogsten in juli

Naast courgettes en sla kunnen in juli ook de eerste komkommers, augurken, wortels, boontjes en doperwten geoogst worden. Maar ook koolrabi, spinazie en bloemkool kan in juli vers uit de tuin gegeten worden. Klein fruit zoals frambozen, aalbessen, blauwe bessen en bramen kunnen in veel gevallen ook al geplukt worden deze maand. Pluk zoveel mogelijk fruit van de struiken zodat ze meer gaan produceren. Als je enkele vruchten te rijp laat worden zal de plant stoppen met vruchten (zaadjes) te produceren. Door regelmatig van je (tuin)kruiden te oogsten zullen ze steeds nieuwe scheuten vormen. je kunt de geoogste kruiden vers gebruiken, laten drogen of invriezen.


Zaaien in juli

Juli is de maand bij uitstek om de groenten zoals andijvie, Chinese kool, stambonen, venkel, witlof rode biet, roodlof, snijbiet, broccoli, boerenkool, andijvie, augurkspinazie, uien en wortelen te zaaien of te planten.


Algemene moestuin tips voor juli

  • Houdt je gewassen in optimale conditie om ze minder vatbaar te maken voor ziektes en schimmels.
  • Juli is de maand waarin veel geoogst kan worden uit de moestuin. Het lekkerste is om het meteen op te eten. Wanneer dit te veel is, verwerkt het dan zo snel mogelijk zodat je later in het jaar nog kunt genieten van je groenten en fruit uit eigen tuin.
  • Geef bonen, meloenen, tomaten, komkommers en paprika voldoende water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn. Hiermee bevordert je ook de nieuwe bloemvorming.
  • Wees alert op tomaten- en aardappelziekte. De bladeren krijgen dan roestbruine vlekken, worden uiteindelijk zwart en sterven af. Gooi aangetaste tomatenplanten weg en verwijder bij aardappelplanten alle bovengrondse delen.

Welke bloemen kan ik zaaien in juli?

In juli kan het zaaien van twee jarige bloemen, zoals stokrozen, akelei en vingerhoedskruid beginnen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt.

Wat kan ik snoeien in de tuin in juli?

Dood en dor hout mag natuurlijk altijd verwijderd worden. Verzamel het en gebruik het eventueel om een insectenhotel te maken of voor het af als tuinafval. Snoei nooit wanneer het warmer is dan 25 graden, dit is niet goed voor de planten.

Na de langste dag van het jaar kunnen hagen gesnoeid worden. Bewaar de snoeibeurt van de coniferen voor in augustus.

Om optimaal te genieten van de geraniums kunt je deze in juli terug knippen zodat een tweede bloeiperiode zich kan ontwikkelen. Hou de klimop (hedera) in de gaten, die groeit ontzettend hard in juli en mag flink teruggesnoeid worden. Hij loopt vanzelf weer uit. Ook bloemen en planten als kattenkruid en salvia kunt je terug knippen in juli om een tweede bloeiperiode te stimuleren.


Kleine tuinklusjes voor in juli

  • Water geven. Zorg ervoor dat je planten niet verdrogen door het gebrek aan water.
  • Geef kuipplanten zeker regelmatig water, dit hebben ze nu hard nodig.
  • Vul de vijver aan indien nodig, haal kroos en uitgebloeide planten zoals waterlelies weg en reinig regelmatig de vijverfilter.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg, dat bevordert de groei van nieuwe bloemen.
  • Snoei de druif en knip blad boven de druiventrossen weg, zodat deze voldoende zon krijgen.
  • Berg iedere avond je tuinkussens op in een kussenbox om te voorkomen dat er vocht in trekt en ze daardoor overdag verkleuren in de zon.

Een mooie grasmat in juli

Maai het gras niet te kort in deze periode. Een grasmat van 3 tot 5 cm hoogte zal minder snel verkleuren.

Maai iedere week het gras en zorg om de grasmat groen te houden ervoor dat het gras voldoende water krijgt, maar zeker niet te veel. Geel en droog gras is nog niet dood, maar leeft nog onder de grond. Met regelmatig ( niet dagelijks) de juiste hoeveelheid water zal zich weer groen gras vormen.

Sproei alleen in de vroege ochtend of de late avond. Waterdruppels werken als een vergrootglas en kunnen brandplekken veroorzaken. Bovendien zorgt de onmiddellijke verdamping van het water als je overdag sproeit voor verspilling van het water en het niet behalen van het doel….. een groene grasmat.

Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Bemest bij voorkeur op momenten dat er regen op komst is. Zodat de mest goed kan inwerken in de bodem. Geen regen? Sproei dan na het aanbrengen van het mest.


loader
Laden...